Doof worden doe je zo

Persberichten

Volumebegrenzers op muziekspelers vanaf nu de norm in Europa

Alle muziekspelers die vanaf 25 januari in de EU op de markt worden gebracht, moeten zijn uitgerust met een volumebegrenzer. De standaard maximuminstelling van het volumeniveau bedraagt 85 decibel (dB). Als de gebruiker een hoger standaard volumeniveau instelt, verschijnt elke 20 uur een waarschuwing op de display. De nieuwe telefoons en MP3-spelers hebben een maximumvolume van 100 dB. Met deze nieuwe norm wil de Europese Commissie de gehoorschade als gevolg van harde  muziek terugdringen.

De Nationale Hoorstichting is blij dat de nieuwe norm eindelijk in werking treedt en zal nauwlettend volgen of de industrie zich hier aan houdt. Laura van Deelen, directeur van de Hoorstichting: “Producenten van muziekspelers hebben ruim twee jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden op deze relatief eenvoudige ingreep. Het is nu aan de Voedsel- en Warenautoriteit om te controleren of de nieuwe producten in Nederland met de geluidsbegrenzer zijn uitgerust. Daarnaast zal de Hoorstichting ook zelf onderzoek doen om consumenten te kunnen informeren welke spelers en telefoons veilig zijn. Wij roepen consumenten op, die na vandaag een muziekspeler of mobiele telefoon hebben gekocht, en die niet voldoet aan de nieuwe EU-norm, om dit bij ons te melden via info@hoorstichting.nl.

Noodzaak geluidsnorm

De Europese norm is het gevolg van onderzoek door het wetenschappelijk comité van de EU, SCENIHR. Dat concludeerde in 2008 dat het gebruik van persoonlijke muziekspelers op hoge volumes over een aanhoudende tijd gehoorschade kan veroorzaken. De onderzoekers schatten dat in de EU, 5-10% van de luisteraars risico loopt op permanente gehoorschade. In 2008 waren dat tussen de 2,5 tot 10 miljoen mensen. Bij de onderzochte muziekspelers werden geluidsvolumes tot 115 dB gemeten. Bij dergelijke extreme volumeniveaus kan vrijwel direct gehoorschade optreden.

Nederlandse onderzoeken concludeerden dat circa een kwart van de luisteraars van MP3-spelers een kans op gehoorschade lopen [1][2]. MP3-spelers worden al op jonge leeftijd intensief gebruikt. Eén op de acht kinderen tussen 9 en 12 jaar loopt risico op gehoorschade, door de manier waarop ze hun mp3 of smartphone gebruiken. Wie veel en lang naar de MP3-speler luistert, heeft ook een hoger risico op ander risicovol luistergedrag, zoals het luisteren naar hoog volume en het niet instellen van een begrenzer [1]. Gehoorschade als gevolg van harde muziek is niet te herstellen, maar wel 100% te voorkomen.

Meer informatie:
www.hoorstichting.nl
www.mp3-check.nl
www.oorcheck.nl
www.vwa.nl
http://ec.europa.eu/consumers/safety/projects/index_en.htm#mp3

[1] Vogel, I. (2009). Music listening behaviour of adolescents and hearing conservation: many risks, few precautions. Erasmus MC, Rotterdam.
[2] Dreschler, W. & de Laat, J.A.P.M. (2009). Factsheet mp3-gebruik op basis van 100.000 responsies.

Cijfers gehoorschade door harde muziek verontrustend

Nieuw onderzoek onder 130.000 stappers: 93% loopt risico op gehoorschade

Leiden, 3 oktober 2012 – Van de stappers heeft 93% last van het gehoor na een bezoek aan een discotheek of muziekevenement. Een dag later heeft 38% nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationale Hoorstichting. Van mei 2011 tot en met mei 2012 vulden 130.000 respondenten tussen 18 en 35 jaar een dag na blootstelling aan muziek, online een vragenlijst in. De antwoorden schetsen een verontrustend beeld van het risicovolle gedrag en het gebrek aan bewustzijn onder stappers. Volgens de Hoorstichting is het cruciaal dat de overheid zich actiever opstelt bij het terugdringen van gehoorschade, om aanzienlijke maatschappelijke kosten als gevolg van gehoorschade te voorkomen. Gehoorschade door muziek kan 100% voorkomen worden, mits stappers en muzieklocaties passende maatregelen nemen. 

Van de 130.000 ondervraagde stappers denkt 40% zelf niets te kunnen doen om gehoorschade te voorkomen. 96% van de bezoekers draagt geen gehoorbescherming, ondanks de regelmatige blootstelling aan geluidsniveaus tussen 100 en 110 decibel. 82% van de stappers gaat er vanuit dat de muzieklocatie beschermende maatregelen treft, of dat de overheid die maatregelen oplegt. Er zijn echter geen wettelijke regels of richtlijnen met betrekking tot de veiligheid van het gehoor van bezoekers van discotheken. De Nationale Hoorstichting verwacht dat, bij ongewijzigd beleid, de hoeveelheid jongeren met blijvende gehoorschade snel zal toenemen. In de VS is het aantal jongeren met gehoorschade tussen 12 en 19 jaar in elf jaar tijd met een derde gestegen tot 20%.

Lees hier het volledige persbericht.

Lancering oorveilig keurmerk voor clubs en poppodia

AMSTERDAM, 1 december 2011 - De Nationale Hoorstichting en Club Judge lanceren Oorveilig. Dit nieuwe keurmerk biedt een totaalpakket van concrete maatregelen, zoals het verminderen van het geluidsniveau, het aanbieden van goede gehoorbescherming en actieve voorlichting aan bezoekers en medewerkers. Deelnemers aan het keurmerk kunnen zo het risico op gehoorschade bij bezoekers en personeel fors reduceren. De Amsterdamse AIR heeft het keurmerk vandaag als eerste muzieklocatie in Nederland ingevoerd. Oorveilig is ontwikkeld in samenwerking met innovatiebedrijf BLOEI en met steun van de VriendenLoterij.

Aanleiding voor de ontwikkeling van Oorveilig is het groeiende aantal muziekliefhebbers met gehoorschade. Jaarlijks lopen circa 20.000 jongeren permanente gehoorschade op. Ruim 80% van de stappers heeft na een avond stappen last van een piep in de oren en een zelfde aantal vindt het geluid in muzieklocaties te hard staan. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen heeft de Nationale Hoorstichting in samenwerking met Club Judge en BLOEI het Oorveilig-project opgezet. Het keurmerk is het praktische vervolg op de papieren afspraken die eerder dit jaar zijn vastgelegd in het convenant tussen de Nationale Hoorstichting en de muziekbrancheorganisaties VVEM en VNPF.

Lees het volledige bericht in de bijlage.

 

Oordoppen met filter bieden beste oplossing bij harde muziek

Wie het gehoor wil beschermen én genieten van muziek, kan het beste oordoppen met filters dragen. Deze gehoorschermers bieden voldoende bescherming, terwijl de luisteraar nog steeds kan genieten van redelijk onvervormde muziek. Dat is de uitkomst van een vergelijkend onderzoek naar gehoorbescherming door de Consumentenbond. Dit onderzoek vond plaats in samenwerking met de Nationale Hoorstichting. In het onderzoek zijn de voor- en nadelen van de bekendste soorten gehoorbescherming op een rij gezet: schuimdopjes, parapluutjes (rubberen oordoppen met lamellen) zonder filter, parapluutjes met een filter en filteroordoppen op maat, de zogeheten otoplastieken. De otoplastieken scoren het beste, maar hebben een behoorlijk prijskaartje vanaf € 120. Door de recente aandacht voor de risico’s van te harde muziek, is de publieke belangstelling voor goede gehoorbescherming fors toegenomen.

Lees het volledige bericht in de bijlage
Op de site van de Consumentenbond staat het gratis websdossier over dit onderzoek.

Campagne TMF: Doof worden doe je zo!

Utrecht, 26 april 2010

Vandaag heeft Willy van The Opposites in de hal van het Centraal Station Utrecht het startsein gegeven voor het themajaar van TMF: DOOF WORDEN DOE JE ZO!. Deze TMF Campagne is ontwikkeld in samenwerking met de Nationale Hoorstichting en wil jongeren bewust maken van de risico’s op gehoorschade. Voor de campagne is een spraakmakende commercial ontwikkeld en gedurende het hele jaar besteden de TMF programma’s veel aandacht aan het thema.

40% van de 3FM testers haalt een minder goede score

Bijna 8000 luisteraars van 3FM hebben na de lancering van de nieuwe oorcheck website in de show van Giel Beelen, meegedaan aan de Oorcheck.

40% van de luisteraars blijkt een minder goed gehoor te hebben.

HOORTEST ONDER 3FM-DJ'S BEVESTIGT RISICO'S OP GEHOORSCHADE

DJ’s roepen luisteraars op om massaal eigen gehoor te testen op oorcheck.nl

HILVERSUM, 6 november - Medewerkers van de Nationale Hoorstichting en het LUMC hebben gisteren het gehoor getest van de dagelijkse vaste 3FM-dj’s: Giel Beelen, Gerard Ekdom, Paul Rabbering, Michiel Veenstra, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. Rob Stenders was ziek en kon niet aanwezig zijn. Van de zes dj’s hebben er twee een forse gehoorbeschadiging, twee een redelijke gehoorbeschadiging en twee een lichte gehoorbeschadiging. De uitslagen werden vanochtend bekendgemaakt in de uitzending van Giel Beelen op 3FM. In navolging van de DJ’s meet de Nationale Hoorstichting vandaag het gehoor van de 3FM-luisteraars op de vandaag gelanceerde Oorcheck-site (www.oorcheck.nl). De uitslag daarvan wordt vrijdagochtend bekendgemaakt.

Wetenschappelijk Comite luidt noodklok over gehoor

In een advies, uitgebracht op 13 oktober 2008, meldt het Wetenschappelijk Comité voor nieuwe gezondheidsrisico's dat langdurig luisteren naar persoonlijke muziekspelers bij een hoog niveau kan leiden tot permanente gehoorschade. De Europese Commissie gaat onderzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden om kinderen en jongeren te beschermen tegen blootstelling aan geluid van persoonlijke muziekspelers.

Hoorspecial Media Planet

In mei 2008 bracht Media Planet, in samenwerking met het Algemeen Dagblad een special uit over het gehoor.

1 miljoen hoortesten

In oktober 2007 werd de miljoenste hoortest gedaan op de site. Dat was een feestelijk moment. Gelukkig worden de hoortesten nog steeds elke dag goed bezocht!

MP3 check

In 2007 werd de MP3check gelanceerd. Op deze check kun je heel makkelijk testen of jij wel veilig naar je MP3 speler luistert.

Van Katoen en de Oorcheck

In 2005 besloten de Nationale Hoorstichting en de rockgroep Van Katoen de handen ineen te slaan en een nieuwe variant van de Oorcheck te maken.

Harde muziek campagne

In 2004 hield de Nationale Hoorstichting een campagne tegen harde muziek in samenwerking met TMF en MTV. Deze campagne was de start van de Oorcheck.

Volumebegrenzer MP3 speler

Apple heeft besloten een begrenzer te plaatsen op de iPods. De Nationale Hoorstichting juicht dit besluit toe.

 
 
Disclaimer | Colofon | Sitemap | Bronnen