Doof worden doe je zo

Wat is geluid?

Geluid is bewegende lucht. Maar niet alle lucht die zich verplaatst is geluid. Wind bijvoorbeeld hoor je niet, tot die ergens tegenaan komt. Dus wat is geluid dan wel?

Geluid is bewegende lucht. Maar niet alle lucht die zich verplaatst is geluid. Wind bijvoorbeeld hoor je niet, tot die ergens tegenaan komt. Dus wat is geluid dan wel?

Als het trillende vlak van een luidspreker (conus) naar voren beweegt, drukt hij de lucht ervoor in elkaar. De luchtdruk stijgt daar. Die samengeperste lucht kun je vergelijken met een veer: als hij de kans krijgt zet hij ook weer uit. Daardoor wordt de lucht ernaast ingedrukt en die zet op zijn beurt daarna weer uit, drukt de lucht ernaast samen,... etc. Zo wordt de energie van de conus doorgegeven door de lucht en bereikt hij uiteindelijk je oren. Vergelijk het met de golf die ontstaat als je een steen in het water gooit. Omdat de conus heen en weer beweegt is de luchtdruk ervoor afwisselend hoog en laag. Geluid bestaat dus uit bewegende golven van hoge en lage druk.

Trage en snelle trilling

Trage en snelle trilling

Onze oren zetten die drukgolven om in klank. Of geluid hoog of laag klinkt hangt af van de snelheid waarmee hoge en lage druk elkaar afwisselen. Die 'trillingssnelheid', ofwel frequentie, wordt aangegeven met de eenheid hertz (Hz): aantal trillingen per seconde. Diepe bassen liggen onder de 100 Hz, schrille pieptonen boven de pakweg 8.000 Hz.

Geluid moet je voelen

Geluidsgolven kun je niet zien, maar wel voelen. Houd je hand maar eens voor je speakers als ze vol open staan. Je oren zijn echter vele malen gevoeliger. Daarmee kun je zelfs een vogel op zeer grote afstand 'voelen' fluiten!

Snelheid

Snelheid

Onweer. Flits! Je begint te tellen en pas drie seconden later hoor je de knal. Geluid is trager dan licht: het legt in 1 seconde 340 meter af. Dat is bijna een rondje atletiekbaan per seconde. Het lijkt snel, maar een beetje straaljager haalt het dubbele.

 
 
Disclaimer | Colofon | Sitemap | Bronnen