Doof worden doe je zo

Wat kunnen je oren?

Je gehoor verricht wonderen. Het kan extreem zachte en harde geluiden verwerken, weet waar geluid vandaan komt, kan toonhoogtes bepalen en ingewikkelde klanken uit elkaar halen. Maar je gehoor is ook kwetsbaar...
Een gezond oor kan een blad horen vallen, maar ook omgaan met een keiharde discodreun. Het geluid van een discodreun is honderdduizenden keren harder dan het geluid van een vallend blad.

Plaatsbepaling

Plaatsbepaling

Het gehoor kan ook redelijk goed de richting van het geluid bepalen. Dat doet het met twee trucs. Ten eerste is een geluid dat van de zijkant komt een fractie eerder bij je ene oor dan bij je andere oor. Dat tijdsverschil is door je brein waar te nemen. Verder komt, door de vorm van de oorschelp, geluid van achteren doffer binnen dan van voren. En ook de klank van geluiden van boven en van beneden verschilt. De hersenen gebruiken al deze informatie, samen met de hardheid van het geluid, om de plaats van de bron te bepalen.

Toonhoogte

In theorie kunnen jonge mensen tonen waarnemen van 20 tot 20.000 Hertz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen ruwweg 100 en 5000 Hz. Dat is precies het spraakgebied.

In theorie kunnen jonge mensen tonen waarnemen van 20 tot 20.000 Hertz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen ruwweg 100 en 5000 Hz. Dat is precies het spraakgebied.

Je gehoor kan zeer kleine verschillen in toonhoogte waarnemen en klanken onderscheiden. De combinatie van verschillende frequenties in een geluid bepaalt de klankkleur en het gehoor rafelt die frequenties allemaal uit elkaar. Dat gebeurt in het slakkenhuis. Zo kun je bijvoorbeeld iemands stem uit duizenden herkennen. En ook nog de uitgesproken letters en woorden herkennen.

Ruis

Ruis

'Of ik nog een wááát wil?!!' 'Een biertje!!!' Om iemand te verstaan in een rumoerige kroeg moet je gehoor alle zeilen bijzetten. Want die stem verdrinkt bijna in een zee van ruis. Toch kom je ver, omdat je geconcentreerd kunt luisteren en je hersenen met fragmenten al veel kunnen. Je kunt wel beter een 'pilsje' aanbieden. In dat woord zitten meer hoge tonen dan in 'biertje', en hoge tonen komen beter over dan lage.

Kwetsbaar

Naarmate je ouder wordt, krijgt je lichaam meer last van slijtage. Je gewrichten worden minder soepel, je huid krijgt rimpels. Ook je oren gaan om die reden achteruit. Het aantal trilhaartjes in je binnenoor dat nog goed werkt neemt af. Het verval is ook afhankelijk van je leefomgeving. Ouderen die in een stil gebied hebben gewoond horen vaak beter dan leeftijdgenoten die tussen machines, verkeer en muziek hebben geleefd.

Naarmate je ouder wordt, krijgt je lichaam meer last van slijtage. Je gewrichten worden minder soepel, je huid krijgt rimpels. Ook je oren gaan achteruit. Het aantal trilhaartjes in je binnenoor dat nog goed werkt neemt af. Het verval is ook afhankelijk van je leefomgeving. Ouderen die in een stil gebied hebben gewoond horen vaak beter dan leeftijdgenoten die tussen machines, verkeer en muziek hebben geleefd.

De trilharen voorin het slakkenhuis, die de hoge tonen oppikken, zijn het kwetsbaarst. De terugval begint dus eerst bij de hoge tonen, al vanaf ongeveer je 20e levensjaar. Ouderen hebben vaak een hoortoestel nodig om anderen nog te kunnen verstaan. Ervaar het effect zelf bij de test.

 
 
Disclaimer | Colofon | Sitemap | Bronnen