Doof worden doe je zo

Loop jij risico?

Je oren hebben geen ingebouwd waarschuwingssysteem. Je zult dus zelf in de gaten moeten houden of ze niet overbelast worden en beschadigd raken. Maar wanneer gebeurt dat eigenlijk?

Hoe langer hoe erger

Hoe langer hoe erger

Je kunt het verwerken van harde geluiden vergelijken met het tillen van gewichten. Hoe zwaarder ze zijn, hoe minder lang je het volhoudt. Extreem zware lasten verwoesten meteen je spieren. En na een dag lang gewichten tillen kun je ook niks meer.

Hoe langer hoe erger

Je kunt het verwerken van harde geluiden vergelijken met het tillen van gewichten. Hoe zwaarder ze zijn, hoe minder lang je het volhoudt. Extreem zware lasten verwoesten meteen je spieren. En na een dag lang gewichten tillen kun je ook niks meer.

Zo werkt het ook bij je oren. Hoe harder het geluid, hoe sneller je gehoorschade kan oplopen. Bij extreem harde geluiden ontstaat die schade vaak meteen. En als je 's middags een paar uur met een lawaaierige machine werkt en 's avonds naar een concert gaat, zijn je oren na afloop uitgeput.

De overeenkomst met tillen gaat niet helemaal op. Spieren geven netjes een seintje als het teveel wordt. Gehoorschade ontdek je pas als het te laat is, bijvoorbeeld als je een piep of ruis in je oren hebt na het stappen of luisteren van muziek. Dat is een teken dat je beschadiging hebt opgelopen, ook al verdwijnt die piep weer.
Een ander verschil is dat je spieren kunt trainen, oren niet. Sommige mensen zijn gevoeliger voor lawaai dan anderen, maar je oren laten wennen aan geluid kan niet. Teveel is teveel en schade is niet meer te herstellen.

In cijfers...

Wat is een aanvaardbaar volume? De arbonorm geeft aan dat werknemers per dag acht uur in 80 decibel (dB; zie Over geluid) mogen verblijven zonder het gebruik van gehoorbescherming. Deze norm is echter gebaseerd op blootstelling aan hard geluid vijf dagen in de week, gedurende 40 jaar lang. Voor de vrije tijd is een andere norm opgesteld.

Wat is een aanvaardbaar volume? De arbonorm geeft aan dat werknemers per dag acht uur in 80 decibel (dB; zie Over geluid) mogen verblijven zonder het gebruik van gehoorbescherming. Deze norm is echter gebaseerd op blootstelling aan hard geluid vijf dagen in de week, gedurende 40 jaar lang. Voor de vrije tijd is een andere norm opgesteld.

Deze vrijetijdsnorm stelt dat je zonder gehoorbescherming per week (van 40 uur) 88 dB kan ondergaan waarbij een klein risico op gehoorschade bestaat.

LET OP: Iedere toename van 3 dB betekent een verdubbeling van het geluid en dus een halvering van de tijd die je er in kunt verblijven. Blootstelling aan 91 dB is 20 uur per week veilig, 94 dB 10 uur per week, 97 dB 5 uur per week, 100 dB 2,5 uur per week, 103 dB 1 uur per week, 106 dB een half uur per week en 109 dB nog maar een kwartier per week. Boven 120 dB is er een groot risico dat er meteen gehoorschade optreedt. Een druk café zit op 85-90 dB, een discotheek op gemiddeld 105 dB en een concert zit vaak tussen de 110-120 dB. Goed om te weten is dat het aantal dB afneemt als je verder van de (muziek)bron staat. Bij een verdubbeling van de afstand gaat er 3 dB af, als er tenminste geen andere geluidsbronnen in de buurt zijn.

Wil jij weten of jij risico loopt op gehoorschade tijdens het uitgaan? Download de dB-app in de iTunes app-store.

 
 
Disclaimer | Colofon | Sitemap | Bronnen