Love2Hear

love2hear-logo

Be Proud2Protect!

Op 26 april 2017, International Noise Awareness Day, lanceerde de Nationale Hoorstichting de actie Love2Hear om festivalgangers te behoeden voor gehoorschade. Aanleiding zijn de laatste resultaten van de Oorcheck hoortest, waaruit blijkt dat een groot deel van de jongeren het eigen gehoor overschat.

Love2Hear heeft als doel festivalgangers bewust te maken van de risico’s op gehoorschade door harde muziek. De belangrijkste boodschap is hier: zorg voor je gehoor. We willen immers allemaal hetzelfde: zolang mogelijk blijven genieten van muziek. We kunnen hier samen aan werken. De Nationale Hoorstichting geeft drie eenvoudige tips om je oren te beschermen:

–        draag oordoppen met muziekfilter

–        ga niet te dicht bij de boxen staan

–        geef je oren tussendoor rust om te herstellen

Uitgebreide tips vind je hier. Lees hier tips voor gemeenten en festivalorganisatoren.

Oorcheck hoortest

Uit nieuwe resultaten van de Oorcheck hoortest blijkt dat 23% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar die in 2016 de test deed, de uitslag ‘niet goed’ krijgt. Voorafgaand aan de test vullen deelnemers in hoe zij hun gehoor inschatten. Van deze groep dacht 85% aanvankelijk wél een goed gehoor te hebben.

De Oorcheck hoortest is een gratis online spraak-in-ruistest. De Hoorstichting heeft de test ontwikkeld samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Deze test is specifiek bedoeld om lawaaislechthorendheid te detecteren.

Zorg voor je gehoor

Voor je gehoor zorgen is makkelijk: draag oordoppen tijdens concerten en bij festivals, ga niet naast (of op!) de boxen staan, en geef je oren zo nu en dan even rust.

Daarnaast is het goed om je gehoor jaarlijks te meten met de Oorcheck hoortest. Ook kun je met de deciBel app (iOS) en de SafeNoise app (Android) dB’s meten in je omgeving om te controleren of je gehoorbescherming nodig hebt en/of hoe lang je in die geluidsniveaus kunt blijven zonder je gehoor te beschadigen. De risico’s van jouw uitgaansgedrag check je met de Check-out. En er is zelfs een test voor jouw luistergedrag op je muziekspeler: de MP3-check.

Wil je ons helpen? Graag! Om de campagne te sponsoren of op enig andere manier te helpen, neem je contact op met Marie-Claire Bovet via bovet@hoorstichting.nl. Klik hier om te doneren aan de Nationale Hoorstichting. Wist je trouwens dat je, door oordoppen via onze webshop te kopen, ook de Nationale Hoorstichting steunt?

Proud2Protect

Inspireer je dierbaren om ook hun gehoor te beschermen door uit te dragen dat je je gehoor beschermt dmv de #Proud2Protect en #Love2Hear. Ook kun je bijvoorbeeld een extra setje oordoppen meenemen – voor als één van je buddies ze vergeet!

love2hear-omslag

Festivalcheck

De Nationale Hoorstichting heeft op 2 juni een speciale tool – de Festivalcheck – gelanceerd om festivalgangers te helpen bij het vinden van oordoppen op hun festival, en ze te informeren over het type oordoppen die er beschikbaar zal zijn en wat ze ongeveer kosten. Op die manier kunnen festivalgangers die nog geen oordoppen hebben, of onderweg merken dat ze ze vergeten zijn, toch genieten van de muziek.

Wist je overigens dat een derde van de festivalbezoekers wel eens vroegtijdig het festival verlaat omdat de muziek te hard staat? Met de Love2Hear Festivalcheck kun je gemakkelijker gehoorbescherming vinden!

23% scoort niet goed, waarvan 85% procent dacht een goed gehoor te hebben

Uit nieuwe resultaten van de Oorcheck hoortest blijkt dat 23% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar die in 2016 de test deed, niet goed scoort. Voorafgaand aan de test vullen deelnemers in hoe zij hun gehoor inschatten. Van de 23% die de uitslag ‘niet goed’ kreeg, dacht 85% aanvankelijk wel een goed gehoor te hebben. Lees hier het volledige rapport.

Oorcheck hoortest

De Oorcheck hoortest is een gratis online spraak-in-ruistest. De Hoorstichting heeft de test ontwikkeld samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Deze test is specifiek bedoeld om lawaaislechthorendheid te detecteren

Ook je gehoor checken? Doe de Oorcheck hoortest!

desktop-met-oorcheck-voorlichtingssite

“Niet goed”

De testuitslag “niet goed” op de Oorcheck hoortest geeft een indicatie van beginnend gehoorverlies, bijvoorbeeld als gevolg van blootstelling aan lawaai, zoals harde muziek. Voorbeelden van gehoorschade door lawaai zijn gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid van het gehoor). De Nationale Hoorstichting adviseert testers met de uitslag ‘niet goed’ het gehoor verder te laten onderzoeken door een specialist.

Piep in je oor?

Herkenbaar, zo’n piep in je oor na een festival of avondje stappen? Uit onderzoeken blijkt dat meer dan de helft tot 93% van de stappers wel eens een piep hoort na het uitgaan. Wat veel mensen niet weten is dat deze piep al een eerste teken is van gehoorschade, ook als deze de volgende ochtend (gelukkig) weer weg is.

Is de piep na een paar dagen nog niet weg? Dan kun je het best even met een doorverwijzing van de huisarts naar een KNO-arts of audioloog gaan.

Benieuwd hoe gehoorschade klinkt? Klik hier voor een audiofragment.

 

Downloads en links

Informatie:

Download hier de press kit van de Nationale Hoorstichting.

Download hier het persbericht van de lancering van de campagne.

Download hier het nieuwste rapport van de Oorcheck hoortest.

Klik hier voor overige publicaties van de Nationale Hoorstichting.

Klik hier voor onze beeldbank.

En like ons op Facebook!

Hoortesten:

De online hoortesten zijn ontwikkeld in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, het Leids Universitair Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum.

ping

Klik hier voor de gratis Oorcheck hoortest, speciaal ontworpen voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

kinderhoortest

Klik hier voor de gratis Kinderhoortest, speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

nht150x98

Klik hier voor de gratis Nationale Hoortest, speciaal ontwikkeld voor volwassenen vanaf 18 jaar.

logo_icon_white

Klik hier voor de Hearon hoortest, voor bedrijven.

Apps en tools:

safenoise

Download hier de SafeNoise App, de iOS app om de geluidsniveau’s in je omgeving te meten. Ook handig: deze app adviseert je hoe lang je veilig in je huidige geluidsniveaus kunt verblijven.

decibel-150x150

Download hier de deciBel App, de Android app om de geluidsniveau’s in je omgeving te meten. Ook handig: deze app adviseert je hoe lang je veilig in je huidige geluidsniveaus kunt verblijven.

mp3-check

Doe hier de MP3-check, om te checken of je luistergedrag op je muziekspeler veilig is.

check-out

Doe hier de Check-out, om te checken of je uitgaansgedrag veilig is.

Gebruik de Festivalcheck voor meer informatie over gehoorbescherming op jouw festival.

 

De Nationale Hoorstichting

De Nationale Hoorstichting strijdt voor een gezond gehoor voor iedereen in Nederland. De Hoorstichting organiseert en stimuleert activiteiten op het gebied van voorlichting, preventie en wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie en gratis hoortesten op www.hoorstichting.nl en www.oorcheck.nl.

Voor meer informatie neemt u contact op met:

De Nationale Hoorstichting

Marie-Claire Bovet

Communicatieadviseur

T: 070 349 50 46

E: bovet@hoorstichting.nl

 

Sponsoren

Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Ook meedoen? Neem contact met ons op!