Horen en meer

Je oren verrichten elke dag bijzonder werk. Je weet precies waar een geluid vandaan komt en herkent direct de stem van je vriendin. Hoe doen die oren dat?

Plaatsbepaling
Met 2 trucjes kunnen je oren goed bepalen waar een geluid vandaan komt. Geluid dat van rechts komt, is net iets eerder bij je rechteroor. Je hersenen nemen dat tijdsverschil waar, en zo weet je dat het geluid rechts van je is. Het tweede trucje is dat door de vorm van je oorschelp geluiden van boven en onder anders klinken. En geluid dat van achter je komt klinkt veel doffer. Met al die input bepalen je hersenen waar het geluid vandaan komt.

Toonhoogte
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied. Ongeveer vanaf je 25ste zul je de hoogste tonen iets minder goed gaan horen, dit heeft te maken met de natuurlijke slijtage van je gehoor. Als je vaak te maken krijgt met hard geluid zal je gehoor sneller slijten. Heb jij nu al het gehoor van een 50 jarige? Test het!

Klankkleur
Je gehoor kan zeer kleine verschillen in toonhoogte waarnemen en klanken onderscheiden. De combinatie van verschillende frequenties in een geluid bepaalt de klankkleur. In het slakkenhuis worden die frequenties allemaal uit elkaar gerafeld. Hierdoor herken je iemands stem uit duizenden.

Evenwicht houden
In het binnenoor, naast het slakkenhuis, bevindt zich ook het evenwichtsorgaan. Dit orgaan zorgt er samen met de ogen en spieren voor dat je je evenwicht kunt bewaren. Daarom kun je lekker losgaan op muziek, zonder dat je omvalt!