Oordoppen in

Als je uitgaat staat de muziek eigenlijk altijd harder dan 80 decibel. Logisch, want je wil jezelf (en anderen) natuurlijk niet horen meezingen als je aan het dansen bent.

Wil je de avond niet eindigen met zo’n vervelende piep in je oren? Draag dan oordoppen. Er zijn speciale oordoppen met muziekfilter zodat je de muziek nog goed kunt horen, maar wel 15 tot 20 decibel beschermd bent. En dan kun je zonder zorgen de hele avond losgaan op 100 decibel!

Welke soorten zijn er?
Voor uitgaan bestaan er allerlei soorten filteroordoppen. Sommige oordoppen hebben een filter met vlakke demping, dat betekent dat ze op alle toonhoogtes vergelijkbare demping geven, zodat de muziek niet vervormt.

Als je vaak naar concerten gaat of universele filteroordoppen niet fijn vindt zitten, kun je ook op maat gemaakte oordoppen aanschaffen, ook wel otoplastieken genoemd. Deze worden helemaal op maat van jouw gehoorgang gemaakt en zitten daardoor altijd goed. En er zit natuurlijk ook zo’n muziekfilter in, voor optimale muziekbeleving. Nog een voordeel van deze oordoppen is dat je ze nauwelijks ziet zitten. Ze zijn wel een stuk duurder dan universele filteroordoppen.

En natuurlijk zijn er ook de bekende gele herriestoppers, maar deze kun je beter alleen tegen snurkende mensen gebruiken. Want als je ze al goed in je oor krijgt, dempen ze het geluid alleen maar, waardoor het vervormt en niet goed meer klinkt.

Waar vind je ze?
Filteroordoppen kun je kopen in diverse winkels. Op maat gemaakte oordoppen kun je laten maken bij de audicien of online een afspraak maken bij een fabrikant.

Hoe lang kun je ze gebruiken?
Universele filteroordoppen kun je bij dagelijks gebruik ongeveer 3 maanden gebruiken. Gebruik je ze niet elke dag, dan kunnen ze tot 2 jaar meegaan. Goed en regelmatig schoonmaken verlengt de gebruiksduur.

Otoplastieken gaan minimaal 1 jaar mee. Vaak geeft de fabrikant 2 jaar garantie. Omdat je gehoorgang blijft groeien is het belangrijk om na een jaar een lektest te doen, dan wordt gekeken of de oordop nog voldoende dempt.

Herriestoppers zijn over het algemeen bedoeld voor eenmalig gebruik.