Veelgestelde vragen

Wat betekent die piep na het uitgaan? En kun je geopereerd worden aan gehoorschade? Antwoord op deze en andere veelgestelde vragen vind je hier.

Welke muziekspelers zijn veilig?

Muziekspelers die voldoen aan de Europese norm. Dan zit er een begrenzer op van 85 decibel, een maximumvolume van 100 decibel en krijg je een waarschuwing als je boven de 85 decibel luistert. Bekijk hier een overzicht van veilige spelers.

Welke oordoppen zijn het beste?

Oordoppen met een muziekfilter. Die beschermen je oren, én zorgen ervoor dat je van de muziek kunt blijven genieten. Vaak kun je mensen om je heen dankzij de filter zelfs beter verstaan. Je kunt dit soort filteroordoppen ook op maat laten maken bij een audicien. Die passen het beste, maar zijn wel een stukje duurder dan universele filteroordoppen. Bekijk hier een overzicht.

Wat zegt de wet over geluidsniveaus?

Er is geen wetgeving voor geluid in de vrije tijd. Wel zijn er afspraken gemaakt met de meeste festivals en poppodia, die zijn vastgelegd in een convenant. Lees meer over de afspraken.

Voor de werkvloer is wel wetgeving: je mag 8 uur per dag, 5 dagen per week (= 40 uur per week) onbeschermd werken in 80 dB. Bij harder geluid zijn maatregelen nodig.

Raken je oren gewend aan hard geluid?

Nee. Natuurlijk is de ene persoon kwetsbaarder voor lawaai dan de ander, maar je oren kunnen niet wennen aan harde geluiden. Je kunt ze niet trainen, zoals je spieren. Als je er toch beter tegen denkt te kunnen dan vroeger, of dan mensen om je heen, heb je mogelijk al gehoorschade. Je hoort gewoon niet meer hoe hard de geluiden zijn.

Zijn oordoppen voor werk ook geschikt voor uitgaan?

Meestal niet. Oordoppen voor werk dempen vaak op één bepaald frequentiegebied extra sterk. Bij muziek willen veel mensen juist een zo vlak mogelijke demping, zodat de klank niet verandert. Maar als je even niets anders hebt, gebruik ze dan.

Wat is een veilig volume voor discotheken en festivals?

Een veilig volume is 88 dB, max. 40 uur per week. Deze norm is door experts vastgesteld en gebaseerd op de norm voor arbeidsomstandigheden (Arbonorm). Die stelt dat je 8 uur per dag, 5 dagen in de week (= 40 uur per week), veilig kunt werken in geluid van 80 dB. Voor de vrije tijd is de norm wat soepeler, dat doen de meeste mensen namelijk niet 40 jaar lang. Als je de norm van 88 dB omrekent naar elke week een avondje stappen (2,5 tot 5 uur), dan is een geluid van 97 tot 100 dB veilig zonder gebruik van oordoppen.

Geen zin om steeds te rekenen? Draag dan filteroordoppen, die dempen sowieso 15 dB (= 5 uur langer feesten)!

Kun je geopereerd worden aan gehoorschade?

Nee. Als je gehoorschade hebt opgelopen aan de trilhaartjes in het slakkenhuis, kan daar medisch gezien niks tegen gedaan worden. Je kunt er wel therapie voor krijgen, zodat je leert om te gaan met je gehoorschade.
Als je gehoorverlies hebt kun je wel baat hebben bij een hoortoestel. Een hoortoestel werkt eigenlijk als een grote versterker. Alle geluiden worden versterkt, waardoor je veel meer van je omgeving meekrijgt. Helaas kan een hoortoestel niet zo goed differentiëren tussen geluiden, zoals je eigen gehoor dat kan. Daardoor hoor je álle geluiden om je heen, in plaats van alleen de geluiden waar je je op focust om te horen. De techniek blijft verbeteren, maar een hoortoestel kan nooit de functie van je oren overnemen. Makkelijker om je oren gezond te houden.

Ik hoor een piep na het uitgaan, wat is er aan de hand?

De trilhaartjes in het slakkenhuis raken overbelast door harde muziek. Ze geven spontaan ‘gekke’ geluiden door aan de gehoorzenuw; dat is die piep die je hoort. Vaak is de piep de volgende ochtend weg. Je merkt de schade dan gelukkig niet meer, maar een stukje van je gehoor blijft beschadigd.
Is de piep na een paar dagen niet weg? Ga dan naar de huisarts en vraag een doorverwijzing naar de KNO-arts of audioloog.

Kun je gehoorschade oplopen als je 1 keer uitgaat?

Ja. Soms staat de muziek zo hard, dat je gehoor in een keer kan beschadigen. Ook kan het zijn dat jouw gehoor net wat gevoeliger is voor hard geluid dan dat van anderen.

Wat zijn veilige hoofdtelefoons?

Een goede koptelefoon of oortjes sluiten je oren af voor geluid in je omgeving. Met de functie noise cancellingheb je helemaal geen last van geluiden om je heen. Dat is de beste keuze. Dan hoef je het volume nooit te hard te zetten om omgevingsgeluid te blokkeren. Lees hier meer over veilige koptelefoons.