Eén op de vijf jongeren (tussen de 12 en 25 jaar) die de online hoortest deed, scoort niet goed. Dat blijkt uit nieuwe analyses van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) van de cijfers uit het onderzoek uit 2015. De cijfers duiden op een structureel en omvangrijk gezondheidsprobleem. Gehoorschade is niet te genezen, maar kan vaak wel worden voorkomen.
Uit onderzoek van 2015 bleek dat één op de vier jongeren niet goed scoort op de online hoortest Oorcheck. Het viel onderzoekers op dat de testresultaten verbeteren bij een toename in leeftijd. Door blootstelling aan harde muziek was de verwachting dat het gehoor juist verslechtert bij een hogere leeftijd. Een mogelijke oorzaak van de verbetering is de rijping van het gehoor (het zogenaamde leeftijdseffect).
De Oorcheck hoortest is aangepast om de indicatie bij te stellen. Ook is deze correctie toegepast op de resultaten van 2015. Dit betekent dat één op de vijf jongeren – en niet één op de vier zoals de resultaten uit 2015 leken te suggereren – minder goed scoren. Ondanks deze correctie, blijven de resultaten verontrustend. Het duidt op een structureel en omvangrijk gezondheidsprobleem.
Oorzaken
Een van de belangrijkste oorzaken van gehoorschade bij jongeren is te lange blootstelling aan te harde muziek in uitgaansgelegenheden en via muziekspelers. Bij veel telefoons staat de EU volumebegrenzer niet geactiveerd in de standaardinstellingen. Hierdoor kan men onbewust, bijvoorbeeld bij veel omgevingsgeluid, het volume te hard zetten. In uitgaansgelegenheden staat het volume doorgaans harder dan gezond is voor je oren. Daarom is het gebruik van goede oordoppen essentieel. Op de website van de Hoorstichting staan tips om gehoorschade te voorkomen.
Online hoortest Oorcheck.nl
De online hoortest gratis beschikbaar op www.oorcheck.nl. Deze test is ontwikkeld door het AMC en het LUMC. De test meet hoe goed spraak wordt verstaan in een rumoerige omgeving.
Over de Nationale Hoorstichting
De Nationale Hoorstichting strijdt voor een gezond gehoor voor iedereen in Nederland. De Hoorstichting organiseert en stimuleert activiteiten op het gebied van voorlichting, preventie en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast spoort zij organisaties en de overheid aan om maatregelen te treffen. Meer informatie op www.hoorstichting.nl en www.oorcheck.nl.
Voor een samenvatting van het onderzoek, klik hier.